Amsterdamse auteur en Achterhoekse stemacteur samen aan de keukentafel

Geplaatst door

Luisterboeken inspreken is geweldig, maar ook heel spannend. Zeker nu ik net mijn eerste stappen heb gezet in deze wereld. Kan ik de beleving goed overbrengen, zoals de auteur het heeft bedoeld? Spreek ik alles goed uit? Zet ik de personages goed neer? Ik kon mijn ogen daarom ook niet geloven, toen ik de lovende woorden van auteur Ilona van Hilst las over het inspreken van haar boek, de thriller ‘Oogvocht’: “Je laat het verhaal leven”. Wat kicken zeg. Een mooier compliment kon ik niet krijgen. We spraken elkaar telefonisch, het klikte en we spraken af om elkaar in de Achterhoek te ontmoeten. Dinsdag 23 juli was het zover. Om kwart voor twaalf ging de voordeurbel…

Bakje koffie

“Hoi! Kom d’r in!” We geven elkaar vriendelijk een hand en gaan met een bakje koffie aan de keukentafel zitten. We hebben elkaar veel te vertellen, een leuk en ontspannen gesprek. We komen uit verschillende werelden. Ilona komt uit ‘de grote stad’ Amsterdam, woont in Uithoorn en ik kom van de boerderij en woon in het kleine dorpje Baak. Leuk detail is dat we allebei niet heel lang geleden onze eerste stappen in onze nieuwe carrière hebben gezet.

Tip voor de stemacteur om snel gevoel te krijgen bij het boek

Ilona vertelt over alle voorbereidingen die ze heeft getroffen voor het schrijven van Oogvocht. Wat gaat er veel werk aan vooraf zeg, voordat zo’n boek staat! Het uitdenken van de personages, de research wat betreft de verhaallijn, de locaties en de Egyptische cultuur. Interessant ook voor mij om te horen, want een tweetal zaken zouden voor mij als stem ook superhandig zijn om van tevoren te hebben om al snel gevoel te krijgen bij het boek:

  • De personages worden van tevoren apart beschreven. Wie zitten er in het boek en wat voor personen zijn dit?
  • Er wordt ook een aparte samenvatting geschreven van het boek om snel een beeld bij de verhaallijn te krijgen. Dit wordt met een mooi woord een ‘synopsis’ genoemd.

Invloed van de stemacteur op de auteur

Ilona heeft een levendige fantasie, die makkelijk beïnvloedt wordt door triggers om haar heen. Onze klim naar zolder geeft haar ook meteen inspiratie voor een spannende verhaallijn, waarbij ze op zolder wordt opgesloten en gevangen gehouden. Nou! Ik zeg, mooie inspiratie voor het volgende boek. Of nou ja, die daarna dan. Het volgende boek is al in de maak.

Ik schrijf het boek met jouw stem in mijn achterhoofd

Bijzonder om te horen dat ze dit boek schrijft met mijn stem in haar achterhoofd. Wauw! Ik besefte me niet dat een stem op die manier ook de auteur bij het schrijfproces beïnvloedt.

IMG_0780

Spontaan interview

Daar zitten we dan in mijn thuisstudio. Onwerkelijk dat hier de auteur staat van het boek dat ik recent heb ingesproken. Ik vind het extra leuk dat we een goede klik blijken te hebben. En ondanks de hitte op zolder (boven de 30ºC) vermaken we ons prima. Ik laat haar zien hoe ik de opnames maak en druk op ‘Record’. Vervolgens ontstaat er van nature een mooi gesprek tussen ons.  Nog even een paar foto’s en filmpjes schieten en snel wegwezen van die bloedhete zolder.

Enkele fragmenten uit ons gesprek

Omgevingsgeluid is zowel bij het inspreken als bij het schrijven wel ‘een dingetje’:

Ilona vertelt over waar ze het liefst schrijft:

Waarom Ilona Tess Gerritsen een geweldig schrijfster vindt:

Hoe Ilona in haar eigen boek ‘Oogvocht’ de spanning voor de lezer vast probeert te houden:

De levendige fantasie van een auteur:

Ik vertel dan wat ik mooi vind aan het inspreken van luisterboeken

En een prachtig compliment als afsluiter!

Wat een ontmoeting van 1,5 uur zou worden, werd er uiteindelijk één van 3,5 uur. Ik kijk er met veel plezier op terug en het heeft me alleen maar meer geïnspireerd om vooral door te gaan en verder te groeien in dit prachtige vak!

Scroll vooral even door naar de teaser, bloopers en meer info!!

Teaser!

Bloopers!!!

‘Oogvocht’ is o.a. te beluisteren via Storytel en de LuisterBieb:

https://www.storytel.com/nl/nl/books/872964-Oogvocht

https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html

Meer info:

http://ilonavandaag.wordpress.com

http://sprekendmiranda.nl

http://luistereffect.nl

http://www.vandorp.net

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s