4 dingen die je niet moet doen vlak voor het inspreken

Geplaatst door

Je zou het misschien niet zeggen, maar als je spreekt, maakt je mond allerlei geluiden. En dan heb ik het niet over je stemgeluid. Ik heb het dan met name over smakjes en klikjes, die de microfoon feilloos oppikt. Deze ongewenste bijgeluiden wil je natuurlijk zo min mogelijk op je opname hebben. Er zijn een aantal bekende tips om dit tot een minimum te beperken. Hierna volgen 4 voorbeelden van dingen, die je vooral niet moet doen voordat je gaat inspreken.

1. Chocolade eten

Heerlijk die reep melkchocolade, belgische bonbons of rumbonen! Die lekkere romige traktatie, die zo fijn wegsmelt in je mond.

Tja helaas. Als je nog een nette opname wilt maken zonder veel bijgeluiden zul je alle chocolade achter slot en grendel moeten leggen. Je gaat er namelijk ENORM van smakken. Dit wil je absoluut voorkomen. Tenzij je er natuurlijk hobby aan hebt om al deze smakjes er later weer zelf uit te halen. En je kunt je afvragen wat voor kwaliteit opname je dan nog overhoudt.

2. Koffie drinken

Waaat?! Geen koffie?!!! Nee. Koffie moet je absoluut laten staan. Je zult dus ergens anders je energieboost vandaan moeten halen. Koffie droogt je mond enorm uit en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor thee. Gevolg: smakjes! En die wil je nou juist niet hebben op de opname. Bewaar dus dat lekkere bakkie pleur voor na het inspreken.

3. Zuivelproducten eten/drinken

Ik heb het met chocolade al een beetje genoemd, maar ook melk, yoghurtdrink en dat lekkere toetje kun je beter laten staan. Net als chocolade zorgen deze producten voor een laagje in je mond, dat ervoor zorgt dat je gaat smakken tijdens het inspreken.

4. Zenuwachtig zijn

Zenuwen zijn natuurlijk lastig te controleren. Wanneer je gespannen bent, heb je vaak een droge mond. En net als bij koffie, ga je daarvan smakken. In mijn ogen kun je zenuwen alleen de baas worden door veel in te spreken. Dus gewoon doen, doen, doen. Hierdoor ga je je achter de microfoon steeds meer op je gemak voelen en zullen die vervelende smakjes ook minder worden.

Wel groene appel en water drinken

Er zijn ook dingen, die je juist wel kunt doen om de bijgeluiden van je mond te verminderen. Het schijnt te helpen om een stukje groene appel te eten, voordat je gaat inspreken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar het is een bekend hulpmiddeltje om smakjes te verminderen. Ook is het goed om te drinken. Zorg dat je dagelijks voldoende water drinkt om ervoor te zorgen dat je mond niet te droog is.

Kijk vooral wat voor jou werkt

Voor een deel is het ook uitproberen wat voor jezelf werkt en niet werkt. En er zijn ongetwijfeld nog meer tips te geven op dit gebied. Deze zijn voor mij in ieder geval de meest bekende. Ik zou zeggen, doe er vooral je voordeel mee!

Ik ga nu lekker een bakkie doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s