Tip voor betere articulatie!

Geplaatst door

Iemand vroeg me wat ik hier voor fluitje in mijn mond hand. Het leek volgens haar ook wel op zo’n feesttoeter. Op deze foto was ik niet mijn script aan het influiten, maar was ik mijn uitspraak aan het trainen. Een duidelijke articulatie is belangrijk als je teksten aan het inspreken bent. Voor mij werkt deze kurk als ideaal hulpmiddel om hierbij beter voor de dag te komen. Voor het oog weinig charmant, maar voor het oor des te beter.

Knibbel Knabbel Knuisje

Ik heb ooit een masterclass van Fred Butter mogen bijwonen (de stem van brilsmurf) over het inspreken van tekenfilms. Een geweldige ervaring. Je wordt gepusht om helemaal over de top te gaan en alle schaamte overboord te gooien. Ik bleek het goed te doen als heks. Kom maar door met die bezem! Ik zal je!

Luie thee

Hier in de Achterhoek zijn we toch geneigd vrij binnensmonds te praten. Eén van mijn valkuilen is dan ook dat ik woorden soms wat binnensmonds uit kan spreken. Ik kreeg van Fred te horen dat ik een luie ‘t’ had. Een zin als ‘Dat is belangrijk’  kan bij mij dan ‘Daddis belangrijk’ worden. En nu schaam ik me zeker niet voor mijn afkomst, maar de meeste opdrachten moeten toch Algemeen Beschaafd ingesproken worden. Articulatie is voor mij daarom een belangrijk aandachtspunt.

Hoe werkt dat dan met die kurk?

Voordat ik ga inspreken, stop ik een kurk tussen mijn tanden en lees de tekst een keer hardop voor. De uitdaging is dan om zo verstaanbaar mogelijk te praten. Als je daarna de kurk uit je mond haalt en de tekst inspreekt, zul je merken dat je een stuk duidelijker articuleert. Je traint er meteen ook je kaakspieren mee. Probeer het maar eens een keer, je zult duidelijk het verschil horen.

Je gaat er wel een beetje van kwijlen, maar je moet er wat voor over hebben om algemeen beschaafder te worden. Nou ja worden… in ieder geval klinken dan 😉

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s